Стотици разградчани се включиха в празнично шествие по случай 24 май
Стотици разградчани се включиха в празнично шествие по случай 24 май / netinfo

С празнично шествие разградчани отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Въпреки дъжда, стотици ученици, преподаватели, представители на образователни и културни институции преминаха по централната улица на града под звуците на химна "Върви, народе възродени". В шествието се включиха и кметът Денчо Бояджиев, временно изпълняващият длъжността областен управител Галина Георгиева, председателят на Общинския съвет Милена Цанева, общински съветници и др.
По традиция шествието започна след поднасяне на венци и цветя пред паметника на  учениците на Кирил и Методий. Преди това под звуците на химна на Република България трима отличници-абитуриенти - Виктория Тодорова, Калоян Живков и Симона Стоянова издигнаха националния флаг.

По-късно на официална церемония в общинския културен център по повод 24 май бяха раздадени наградите на името на Никола Икономов. С колективната награда "Никола Икономов" бе удостоена Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков". Високото отличие на общината е за дългогодишния принос в областта на образованието и десетките кадри излезли от училището и дали своят принос за развитието на града, за съхраняването и опазването на българското образование. Носители на престижната награда са още дългогодишният административен ръководител на образованието в община Разград Йордан Асенов, директорката на ОУ „Васил Левски" Диана Първанова и директорът на Центъра за работа с деца Даниела Куртева. Наградата получиха и дългогодишния директор на Художествена галерия „Илия Петров" Ненко Метев,както и главният  художествен ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Разград" при читалище „Напредък -1901" Здравко Занков, чиято награда поради отсъствието му получи неговата дъщеря. Отличието бе връчено и на Веселина Йотова - старши учител в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество. С приза е удостоен и поетът Пламен Дойнов, който също отсъстваше и ще получи наградата си в друг подходящ момент.

Стотици разградчани се включиха в празнично шествие по случай 24 май
netinfo

Денчо Бояджиев връчи и наградите „Отличник на випуска", с която бяха  удостоени 11 отличници от разградските училища. Отличията получиха Люба Димитрова, Калоян Живков, Вера Бойчева, Десислава Досева, Симона Стоянова, Надежда Василева и Живка Бобева, всички от ГПЧЕ  „Екзарх Йосиф". Наградата бе връчена и на Виктория Димитрова, Наджие Горельова и Айджан Хасан от Природо-математическата гимназия и Хатидже Язаджиева от гимназията по икономика.

Няма друг такъв празник, който така да ни сродява и обединява, да ни прави толкова единни, както 24 май, заяви в приветственото си слово по случай празника кметът на общината Денчо Бояджиев. Той подчерта, че 24 май е един от най-почитаните празници, защото е израз на нашата идентичност, на творческият ни заряд, на силата на духовността, крепила ни в трудни времена. Градоначалникът пожела на абитуриентите попътен вятър и добра сполука. Където и да ви отведе съдбата не забравяйте, че Разград винаги ще има нужда от вашата подкрепа, каза Бояджиев.

Празничният ден в Разград продължи с концерт с участието на местни състави и изпълнители.