Община Разград
Община Разград / Община Разград

Вечерен концерт с участието на танцови състави от пет държави /Русия, Чили, Канарски острови, Грузия и Китай/ събра стотици разградчани и гости на града на площад „Момина чешма“ в първия ден от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти, съобщиха от пресслужбата на Община Разград.

В ХГ „Проф. Илия Петров“ зам.-кметът Галина Георгиева приветства чуждестранните делегации, които гостуват тази година на събитието. Те са от побратимените на Разград Витенберге (Германия) начело с кмета д-р Оливър Херман и още четири човека от неговата администрация, общински съветници от Одунпазаръ (Република Турция), общински съветници от Слобозия (Румъния) както и делегация от Димитровград (Сърбия) с участието на кмета на общината Владица Димитров и председателя на общинския съвет Зоран Джуров.

„През тези три дни ще ви покажем най-доброто от местния фолклор, от националната кухня, ще се запознаете с традициите в занаятите, както и с най-интересните исторически обекти в Община Разград“, каза в приветствието си Галина Георгиева.

След срещата бе открита самостоятелна изложба „Ракурси на Минка Христова от Панаира и Фестивала“ с фотографии от предишни издания на Панаира.

Сутринта в първия панаирен ден в Етнографски музей се проведе Детска работилница „Първи стъпки в занаята“.

Вторият панаирен ден започна с традиционния конкурс за ястия и десерти с кисело мляко в Етнографския музей, а председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова и зам.-кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов посрещаха танцовите групи от Китай, Грузия и Чили. Гостуващите състави благодариха на ръководството за подкрепата на това събитие, което събира различни култури и фолклор на едно място.

През втората вечер концертът ще бъде в залата на Общински културен център, поради прогнози за дъждовно време.