/ ОДМВР-Разград
Петимата обвиняеми, работници в нелегалната фабрика за производство и разпространение на тютюн без бандерол, остават в ареста, след като съдът уважи искането на Районната прокуратура в Кубрат. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

Оттам припомнят, че на 29 ноември в село Каменово полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Форд Галакси“, управляван от  30-годишния Емин Ф. В автомобила  му били  открити 15 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол.

В Каменово разкриха нелегална фабрика за тютюн без бандерол, откритата стока е за 60 000 лева (СНИМКИ)

Така се стигнало до разкриването на действаща нелегална фаблика за тютюн, в която работели братята  Аюп и Юсеин Х., 36-годишната Джемиле П. и 19-годишният Зекерие М. Районната прокуратура ги привлякла като обвиняеми за продажба и държане на акцизни стоки без бандерол, като наказанието за престъплението по член 234 от Наказателния кодекс е от 2 до 8 години лишаване от свобода, тъй като е извършено от две и повече лица, сговорили се предварително.

Предметът на иззетите акцизни стоки  е в големи размери - около 420 кг нарязан тютюн и около 1 тон и 5 кг готов тютюн. При претърсване на дома на Емин Ф. в стопански постройки са намерени складирани общо около 420 кг нарязан тютюн, готов за реализация,  и 1 тон и близо 5 кг балирани тютюневи листа.

В приземен етаж на къщата са открити 4 метални вани, оборудвани с газови горелки за топлинна обработка на тютюневи листа, електрическа машина за фино нарязване и други елинструменти, предназначени за обработка на тютюнева продукция.

Къщата е била с  видеонаблюдение, шумоизолирана и с вентилационна система. Работниците в частната тютюнева фабрика са живеели в помещенията, където имало столова и създадени всички условия да не напускат работното си място. Те били от Южна България.

По изчисления на митницата стойността на нелегалния тютюн възлиза на близо 60 000 лева. Определенията на Кубратския районен съд, с които са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на петимата, подлежат на обжалване пред Разградския окръжен съд.