/ Снимка: Дарик, архив
Хюсмен Реджеб, привлечен като обвиняем, заедно с други 3 лица за това, че в съучастие през март 2016 година отвлекли лице, ненавършило пълнолетие и поискали откуп за него ще продължи да пребивава в ареста. Това съобщават от пресслужбата на Апелативен съд-Варна.

Днес състав на съдебната инстанция потвърди определение на Окръжен съд – Разград от миналата седмица, с което на обвиняемия е било отказано изменение на мярката за неотклонение. Пресслужбата на Апелативен съд-Варна припомня, че Реджеб е в ареста от 18 януари тази година, а деянието е било извършено на 4 март преди 2 години в село Здравец, област Разград. Хюсмен в съучастие със Стефан Ив., Ивалин Ив. и Борис С. отвлекли Сали М., а като условие за освобождаването му поискали от брат му 600 лв.

Според защитата на обвиняемия, събраните в хода на разследването доказателства сериозно разколебават обоснованото подозрение, че Хюсмен е съпричастен към отвличането. Нещо повече: според адвокатите той не само се бил противопоставил на деянието, но и сам платил чуждия дълг от 600 лева.

Прокуратурата е категорична, че още през 2016 година са събрани гласни свидетелства, които обосновават предположението, че Хюсмен е съпричастен към деянието, за което е привлечен под отговорност. Преценката на събраните в хода на разследването доказателства, както и тезите на страните, изложени в днешното съдебно заседание  водят и Варненския апелативен съд към обоснованото предположението, че Хюсмен е съпричастен към престъплението.

Съдът припомни на обвиняемия, че обоснованото подозрение все още не е категоричен извод за авторство на престъпното деяние, но е основание на този етап от разследването да се потвърди мярката му за неотклонение.

Законодателят е предвидил тежко наказание за отвличане на непълнолетно лице - лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години или доживотен затвор, и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.  Не са събрани доказателства, които да разколебаят извода, че е реална опасността 24-годишният Хюсмен да се укрие от наказателно преследване.

Обвиняемият вече е осъждан два пъти с влезли в сила присъди и три пъти е бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба, но във всички случаи за извършени умишлени престъпления от общ характер.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди ареста на Хюсмен Реджеб, привлечен като обвиняем, заедно с други 3 лица за това, че в съучастие през март 2016 година отвлекли лице, ненавършило пълнолетие и поискали откуп за него не подлежи на обжалване.