/ DarikNews
"Не почувствах първите си 100 дни като толеранс, стоте дни започнахме с решаването на неотложни проблеми и взехме важни решения в изпълнение на поетите ангажименти по време на предизборната кампания“, заяви кметът Здравко Димитров, който заедно със своите заместници отчете първите три месеца от управлението на града.

По думите му неговият екип е влязъл с летящ старт. „Показахме открит стил, управление на по-бързи обороти, с възлагане и търсене на отговорност, с еднакво внимание към всички сфери, с нов начин на бюджетиране на делегираните средства, с максимална ефективност и целесъобразност на разходите“, подчерта Здравко Димитров. И добави, че признава грешките си, но нищо няма да направи без консенсус и в противоречие със законите.

Кметът добави, че е доволен от екипа си, от районните кметове, които са инициативни и работят, а също и от заместниците си. "За съжаление някои от тях нямат политически опит и не могат да представят идеите си по подходящ начин, но ще се научат“, посочи Зико. 

Той заяви, че спазва обещанията си към избирателите. "Обещах приемна, вече две минаха. Обещахме да облекчим трафика. Още на другия ден, след като поехме мандата, започна работа". И приведе като пример факта, че вече от девет кръстовища са премахнати левите завои и са въведени десни, а предстои това да бъде направено и с други десет кръстовища.

Според пловдивския кмет най-накрая поетапно започва да работи електронното таксуване, подготвя се еднопосочно движение  центъра, както и въвеждането на "Зелена зона".

Здравко Димитров отчете, че за първи път в бюджета са отпуснати средства за изграждане на нови училищни сгради - на Математическата и Хуманитарната гимназии. Заложени са и 1,4 млн. лв. за спортни площадки.

Кметът посочи, че е успял да въдвори мир в детска градина "Мир" и не забрави и решаването на проблема с Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция. „Категоричен съм, че няма да търпя неуважение към старите хора, към болните хора и към децата“, подчерта Димитров.

Кметът допълни, че за първите сто дни заместникът му по строителството Пламен Райчев е успял да спаси 38 милиона еврофинансиране по оперативните програми. Сред тях са почти 10 милиона лева за обновяване на градската среда, над 7 милиона за социални жилища, 9,2 милиона за зоната на Гладно поле, 3,6 млн. лв. за енергийна ефективност и 8,7 милиона за двете детски градини „Каменица“ и „Зорница“.

Зико обяви, че вече се правят първите стъпки за по-чист въздух и вече има подадени декларации от хора, които искат да сменят отоплението си с по-екологично - 641 досега. Той обяви, че общината се бори срещу замърсяването с отпадъци.

Според градоначалника в момента се прави анализ на общинското здравеопазване, ще бъде създаден и денонощен педиатричен център.

Кметът съобщи също, че Епископската базилика на Филипопол, която предстои да бъде открита, ще стане общинска, а в момента се подготвят документите за собствеността.

Здравко Димитров припомни също, че е договорил с Министерство на културата да се ремонтира Концертна зала и допълни, че вече е подаден проекта за Небет тепе, чиято стойност е около 9 млн. лв. 

Кметът се похвали, че е договорил кредитна линия за 120 милиона. Но призна, че и тази година Пловдив няма да има зоопарк, тъй като общината ще прекрати договорите с досегашната строителна и надзорна фирми и ще търси други.