Заради „синия език“ само местни животни на събора на редките породи в Калофер
Заради „синия език“ само местни животни на събора на редките породи в Калофер / снимка: DarikNews.bg, архив
Заради „синия език“ - само местни животни на събора на редките породи в Калофер
75466
Заради „синия език“ - само местни животни на събора на редките породи в Калофер
  • Заради „синия език“ - само местни животни на събора на редките породи в Калофер

Заради болестта „син език“ на събора на редките местни породи в Калофер тази година няма да участват животни от цялата страна. Тъй като от два месеца Калофер е обявен за огнище на болестта, ще представим само 15 местни стада от автохтоннните породи коне, кучета, овце и едър рогат добитък, съобщи за Дарик кметът на града Румен Стоянов.

Днес в местността Паниците над Калофер се открива 9-тия национален събор на редките местни породи животни в България. Над 5000 животновъди от цялата страна се очакват на събора.

Той ще се открие с водосвет за здравето на стопаните и стадата, следван от концерт на калоферските гайдари, предвождани от кмета. След това ще има дефиле на най-представителните животни от старите местни породи - каракачанските кон, куче и овца, средностаропланниска и дъбенска овца, сиво искърско говедо, кафяви местни говеда и др. Всички животни се отглеждат и сега в балкана, уточни Румен Стоянов.

Тази година правим събора като революционери, само с наши сили. Нямаме финансова помощ нито от земеделското министерство, нито от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция, добави кметът на Калофер.