Започва делото срещу бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова
Започва делото срещу бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова / dariknews.bg/архив

Първото заседание по делото срещу бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова, е насрочено за днес. Призовани са 36 свидетели и 2 вещи лица, а казусът ще гледа окръжният съдия Георги Веселинов.

Еленкова е обвинена в престъпление по служба. Според събраните до момента данни, в периода от 18 август до 8 септември 2011 година като кмет на Ракитово е сключила договори, с които е нанесла значителни щети на общинския бюджет – 256 297 лева, с цел да облагодетелства две фирми.

Разследването по случая започна миналата година. В момента Еленкова е на свобода под парична гаранция от 20 000 лева. Делото е взето под специален надзор от Окръжната прокуратура в Пазарджик и Апелативната в Пловдив.

Първите три договора са по проект за реконструкция на пътя Дорково-Дъното и на спортната зала в Костандово. Те са подписани, преди да е отпусната безвъзмездна парична помощ от ДФ „Земеделие” и без да е осигурено друго финансиране. Договорите са били за изготвяне на документация за провеждане на открит конкурс по реда на ЗОП, за избор на изпълнител, за управление и отчитане на дейностите по проекта и за упражняване на строителен надзор на обекта. Същите не били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не била проведена процедура по събиране на три оферти.
Според обвинението, на 2 септември 2011 година са сключени още 2 договора по 2 проекта за основен ремонт на сградата на Градска баня в Ракитово, включително на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация. За тяхното изпълнение също не е било осигурено финансиране, договорите не били вписани в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не е била проведена процедура по събиране на три оферти.

Разследването установява, че от деянието са настъпили значителни вредни последици - имуществени в размер на 256 297 лева (присъдени суми за заплащане от общината по осъдителни решения), и неимуществени - смущения в нормалното функциониране на органа на местна власт и управление, компрометиране на авторитета му и разколебаване на доверието на гражданите в него.