Заплахи, крясъци и скандали белязаха обсъждането за втория гребен канал в Пловдив
Заплахи, крясъци и скандали белязаха обсъждането за втория гребен канал в Пловдив / снимка: dariknews.bg

В абсолютна пародия се превърна днешното обществено обсъждане за теглене на заем за изграждане на втори гребен канал. В сградата на Общинския съвет в Пловдив се събраха над 150 човека - представители на различни партии, еколози, неправителствени организации и членове на клубовете по гребане.

В началото на дискусията зам.-кметът Димитър Кацарски представи проекта и параметрите по заема, който ще бъде изтеглен по програма JESSICA. От думите му стана ясно, че заемът ще се изплаща в продъжение на 18 години при 5.57 % лихва, която ще се актуализира спрямо ЮРИБОР, като първата вноска ще бъде направена през октомври 2016 г.

Оттам нататък думата беше дадена на присъстващите в залата за въпроси. Вместо конструктивна дискусия се получи грозна говорилня, по време на която поддръжниците и противниците на проекта за втори гребен канал се обиждаха, надвикваха и заплашваха.

Най-голям скандал се разрази по време на изказването на общинския съветник от ГЕРБ Атанас Узунов, който беше прекъснат от своя колега от НИЕ Слави Георгиев. В настаналата суматоха не стана ясно какво си казаха двамата, но се чуха реплики от типа на: „Ти не си се събличал по физическо, а си тръгнал да ми говориш за спорт”. От залата хората започнаха да освиркват с викове: „Вие сте малоумни хора; излезте навън да се биете”, „Махай ми се от очите, травестит!”, „Не ми говори така бе, пикльо!”

Този цирк пордължи 10-ина минути, след което се наложи служители на „Общинска охрана” да успокояват най-разпалените.

Дискусията продължи в същия тон и дори придоби комичен характер, когато служителка на ОП „Градини и паркове” започна да обяснява колко е занемарена зоната, предвидена за строеж на втория гребен канал, и заяви – цитирам: „В последните години тази зона се е превърнала в свърталище на презервативи и спринцовки”.

След като се поскараха няколко минути, страстите в залата се поуспокоиха, докато думата не взе млад мъж, който не се представи. Той обясни, че запазването на зелените зони в града е особено важно за здравето на хората: „След 15 години, когато 2-та ми сина са в трудоспособна възраст, те ще страдат от различни здравословни проблеми и ще имат дългове заради всички заеми, които теглим. Това личи и в момента тук, в тази зала, където виждаме хора в недобро психическо и здравословно състояние”.

Дебатите продължиха в същия тон близо 2 часа, след като главният секретар на община Пловдив Ангелина Топчиева, която водеше общественото обсъждане, го закри под бурните освирквания и дюдюкания на хората, които не успяха да се изкажат.