/ снимка: Кирил Кирилов
Пловдивският административен съд отхвърли 15 жалби на роми от Войводиново, които се противопоставиха на заповедите на кмета на община "Марица" за премахване на незаконните им къщи в селската махала. 

Съдът поряза още един жител на ромската махала във Войводиново

Жалбите и последвалите дела са общо 17. Всички тебяха започнати през февруари. По две от производствата все още няма резултати. Съдебните актове не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

БГНЕС

Правото си да подадат сигналса упражнили жалбоподателите по десет от делата. По останалите пет тече процедура по размяна на документи и връчване на съобщения за изготвените съдебни актове, което ще бъде последвано от евентуално премахване на сградите.

Съдът отхвърли две жалби на роми за "паянтовите" им къщи във Войводиново

По едно от делата вече има резултат и на горна инстанция. Ромите са обжалвали отхвърленото им искане пред Върховния касационен съд, а магистратите са оставили в сила решението за прекратяване на делото поради липса на правен интерес.

Съдът в Страсбург: България трябва да осигури алтернативни жилища на роми от Войводиново

До делата се стигна, след като община „Марица“ пристъпи към събаряне на незаконните постройки в селото. Преди известно времебяха входирани общо 17 жалби срещу издадените от кмета Димитър Иванов заповеди, като съответно беше назначена експертиза кога точно е построена къщата и колко хора са живели в нея. 

Освобождават братята, пребили командоса във Войводиново

Очаква се вещо лице да посочи има ли градоустройствен план на терена. В основата на съдебната сага се стигна след създалото се напрежение заради побоя над командос от Специалните сили от страна на двама ромски братя.