Правителството трябва да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства
101419
Правителството трябва да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства
  • Правителството трябва да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства
Правителството трябва да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства и децата им, които бяха изгонени от Войводиново. Такова е решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който гледа жалбите на общо 55 души, които принудително напуснаха домовете си в началото на януари тази година и заведоха дело срещу държавата.

За първи път: Говори битият рейнджър от Войводиново (ВИДЕО)
 
Европейският съд е определил привременни мерки, които българското правителство трябва да изпълни незабавно спрямо 16 души. За Дарик председателя на Хелзинкския комитет Красимир Кънев обясни, че въпросните три семейства с около 10 деца под 12- годишна възраст, пребивават в нечовешки условия, застрашаващи здравето и живота на най-малките.
 
Според кмета на Войводиново обаче решението на съда е без значение пред това, което искат хората от селото.
 
Тежка беше атмосферата в пловдивското село Войводиново ден, след като 33- годишният командос Валентин Димов бе жестоко пребит след забележка към двама ромски младежи на пътя.

Освобождават братята, пребили командоса във Войводиново
 
Димов прекара дълго време в болница в тежко състояние, напрежението между българи и роми във Войводиново ескалира, стигна се до протести и събаряне на част от къщите им. Останалите стоят празни, тъй като местните жители категорично отказват да допуснат доскорошните им обитатели отново да се върнат в селото.
 
Междувременно обаче 55 от изгонените роми, които бяха  настанени временно в пловдивския кв. „Столипиново” отправиха жалби до ЕСПЧ за нарушаване на човешките им права. Делото все още не е приключило, но вчера европейските магистрати са постановили спешни мерки, които българското правителство да изпълни спрямо 16 от жалбоподателте.
 
„Решението казва, че тези 16 лица трябва да бъдат незабавно настанени в подходящи условия, тъй като те в момента се намират, и по точно децата, в условия, които представляват нечовешко и унизително отнасяне, което е забранено от Европейската конвенция по правата на човека“, коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

След успешна операция изписаха командоса, който беше пребит от роми във Войводиново
 
Кметът на Войводиново Димитър Тосев заяви за Дарик, че независимо от решението на съда, жителите на селото са категорични в решението си и няма да допуснат ромите да се завърнат обратно. По думите му общината също няма възможност да им осигури подслон:
 
„Каквото и да реши съдът, решават хората от селото, а те не желаят връщане, така че ще има много неприятности в бъдеще, ако по някакъв начин това бъде реставрирано. Общината няма никакви жилища, и кметството абсолютно никакви. Бюджет нула. Или там бюджет за ток, за вода. Те са живели  досега на гърба на това общество. Сега е време да се отърси България и да тръгнат. Да, ще страдат, но ще тръгнат в правилната посока. Ако не им харесва, да си намерят друго място за живеене. Аз съм казал, че ще им платя транспорта от България до където решат.“
 
Освен да осигурят подслон на 16-те души, властите трябва да придвижат и молбите им за общински жилища, които са подали в средата на февруари до кмета на Марица. Досега те не са получили отговор, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика.