Преразглеждане на присъдите на двамата роми, пребили в началото на януари командоса от Специални сили ефрейтор Валентин Димов, искат жители на пловдивското село Войводиново. Те излязоха на нов протест тази вечер в знак на несъгласие с условните присъди, които получиха двамата братя Борис и Асен Пакетови.

Освобождават братята, пребили командоса във Войводиново
 
Развявайки български и руски знамена, около 50 жители на Войводиново се събраха в центъра на селото, за да изразят недоволството си от ниските присъди на ромите побойници.
 
18-годишният Борис получи една година условно с тригодишен изпитателен срок, а 22-годишният му брат Асен - три години условно с пет години изпитателен срок, след като се признаха за виновни за нанасянето на средна телесна повреда и сключиха споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от съда. Хората определиха наказанията на ромите като "подигравка".

Условни присъди за ромите биячи от Войводиново

Войводиново протест
Dariknews.bg

Войводиново протест
Dariknews.bg

Кметът на село Войводиново Димитър Тосев заяви, че делата за незаконните къщи в пустата вече ромска махала, умишлено се протакат.
 
В селото има засилено полицейско присъствие, но протестът премина мирно. Хората се заканват, че ако не бъдат чути, ще излизат на протест всяка неделя и е възможно да блокират пътища.