/ Дарик Пловдив
Поруганата от вандали 4-метрова пластика, която посреща жителите и гостите на входа на Смолян, вече е възстановена. Уникалното мече, изработено от дърво, стана обект на посегателство в началото на октомври, като неизвестни му счупиха единия крак. Дървената пластика бе поставена на входа на областния град, откъм Пампорово в началото на септември 2017 г. 

Смолян мече дърворезба
Дарик Пловдив

Композицията е дело на дърворезбаря Васил Говедарски, като размерите ѝ са 4,20 м. на 1 метър. Именно той е и човекът, който ремонтира в оригиналния си вид приветливото мече. 

Смолян мече дърворезба
Дарик Пловдив

Вандали посегнаха на уникалната 4 – метрова пластика на входа на Смолян, отрязаха крака на мечето

„Възстановихме пластиката за празниците, тъй като тя привлича доста хора, които се снимат с нея. Свързахме се с Васил Говедерски, изпратихме му снимки на посегателството. Той лично пристигна в Смолян с готов изработен крак, след което го монтира“, коментира Ефрем Велинов от общинската администрация в Смолян. 

Смолян мече дърворезба
Дарик Пловдив

Допълнително за Коледните и Новогодишни празници, мечето е и с нова премяна. Посегателството на паното предизвика вълна от негативни коментари, като за съжаление вандалите все още са неизвестни.