Вандали посегнаха на уникалната 4 – метрова пластика на входа на Смолян, отрязаха крака на мечето  
Вандали посегнаха на уникалната 4 – метрова пластика на входа на Смолян, отрязаха крака на мечето   / netinfo
Вандали посегнаха на уникалната 4 – метрова пластика, която посреща жителите и гостите на входа на Смолян. Неизвестните за сега мародери са срязали едно от крачетата на мечето, както и единият пръст на другата лапа.

За поредния брутален вандализъм върху общинската собственост съобщи кметът на Община Смолян, Николай Мелемов с публикация на своя профил в социалната мрежа.
 
„На кого попречи крака на мечето от табелата, на която смолянчани и туристи се снимаха на входа към областния град, за да го счупят? Скулптурата на мечката е закрепена с анкери и е много здрава. Огледът показва, че кракът е ударен с нещо много тежко, за да се отчупи по този начин. Много жалко, защото напоследък твърде често отброяваме щети от безпричинни посегателства. Човешкият вандализъм няма граници“, коментира възмутено Мелемов.
 
„Къде е крачето на мечето! Родопите, Смолян бяха бастион на морала и човешките добродетели, човешките ценности! Жалко, много жалко! Срам и резил от дебилите, извършили това престъпно посегателство! Стотици, може би и милион гости на Смолян занесоха и оставиха мечо в хубавите си спомени от Смолян и Родопите", коментира и общинският съветник Димитър Николов.
 
Дървена пластика бе поставена на входа на областния град, откъм Пампорово в началото на септември 2017 г. Композицията е дело на дърворезбаря Васил Говедарски, като размерите ѝ са внушителни – 4,20 на 1 метър.