Върнаха ценна шлем-маска на Археологическия музей
Върнаха ценна шлем-маска на Археологическия музей / снимки: прокуратура на РБ

Ценен експонат, откраднат преди 20 години, бе върнат на Регионалния археологически музей в Пловдив, съобщават от прокуратурата. Шлем-маската от I в. сл. Хр. е изчезнала от музея през 1995 г.

В рамките на разследване по линия на културно-историческото наследство, водено в Специализираната прокуратура, експонатът е намерен и върнат в музея. Делото се води срещу организирана престъпна група от четири лица, които извършват трафик на културно-исторически ценности. Работата по случая продължава.

Парадният шлем–маска е открит при археологически разкопки през 1905 г. в надгробна могила в пловдивския квартал Каменица. Шлемът е изработен от желязо, под формата на човешка глава с пластично оформена коса.  Върху нея е апликиран сребърен венец от лаврови листа, който в тилната част завършва с възел.

Лицето заедно с ушите е изработено от тънък сребърен лист. През 70-те години е извършвана реставрация и укрепване на лицето от вътрешната страна.

Директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов е изпратил благодарствено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров за връщането на ценния музеен експонат.

Върнаха ценна шлеммаска на Археологическия музей
netinfo