ДЕФИЛЕ ВИНО И ГУРМЕ
ДЕФИЛЕ ВИНО И ГУРМЕ / netinfo
Тече втори ден от празника "Дефиле Вино и Гурме". Фестивалът посреща пловдивчани и гостите на града в Стария град. Тази година дефилират 31 участника, от които 19 от най-добрите български винопроизводители и 12 шеф готвачи и гурме-специалисти. Те ще приготвят трудноустоими комбинации в 9 емблематични възрожденски къщи.
 
В една от локациите на събитието има представители на „Асоциация на винопроизводителите от Северна Гърция“, които са приготвили подбрани гръцки сортове и купажи и ще отведат гостите на дефилето в един малко по-различен винен свят.
 
Дегустациите са с начален час 12:00 и продължават до 19:00 часа.
 
Всеки, желаещ да се наслади на виното, може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка официална локация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Кулинарните изкушения, се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите. 
 
Дефилето популяризира българското вино и кухня, както и развива винения, кулинарния и културен туризъм. Отбелязвайки настъпващата пролет, производителите на вино представят в неповторимата възрожденска атмосфера на ресторантите в Стария град своите подходящи за сезона вина, а ресторантьорите подбират най-добрите ястия за тях. През 2017 г. в събитието се включиха 31 участника - 19 винарски изби и 12 водещи кулинари и бе посетено от над 7 хиляди пловдивчани и гости на града.
 
Съветът по туризъм и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме“ в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университета по хранителни технологии, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетъринг-фирмите, и всички участници във винения бизнес, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.
 
Дарик радио и dariknews.bg са медийни партньори на това събитие, което се осъществява в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019