/ ThinkStock/Getty Images
Чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот, ще бъде открита днес Пловдив.

Направиха воден флашмоб в подкрепа на донорството (СНИMКИ) 

Чешмата се намира в новия парк на бул. „Освобождение“ в район „Тракия“ и се открива благодарение на дарението на инж. Васил Мадански, с който стартира кампанията „Дари живот“.

Проф. Платиканов: Без донорство няма трансплантации

Инициативата се реализира от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплатация и има за цел да привлече вниманието на обществото към насърчаване на  донорството в България.

В основата на проблема у нас стои именно тяхната липса - докато хиляди се нуждаят от присаждане и чакат да се появи подходящият за тях орган, през 2018 г. в страната са извършени 42 трансплантации, като 16 от трупни донори и 7 от живи.

Димитровград с чешма-паметник на донорството

В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, от които 1016 се нуждаят от нов бъбрек, 46 болни очакват здраво сърце, 46 души - черен дроб, 17 души - бял дроб, 11 болни- панкреас, около 500 очакват роговица, за да прогледнат, а над 1000 - стволови клетки.

България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за 2018 г. Испания е лидер в класацията с показател 34,2 донори на милион население, докато в България той е едва 1,2 на милион население.