Лекари: Не трябва да бързаме за кръстосаното донорство
Лекари: Не трябва да бързаме за кръстосаното донорство / снимка: sxc.hu
Лекари: Не трябва да бързаме за кръстосаното донорство
82836
Лекари: Не трябва да бързаме за кръстосаното донорство
  • Лекари: Не трябва да бързаме за кръстосаното донорство

Пациенти настояха у нас да се разреши кръстосаното донорство, което да даде възможност живи хора да даряват органи на други, с които не са кръвни роднини. Така според пациентите ще намалеят листите на чакащи за трансплантация. Въпросният метод се практикува в развитите страни и позволява роднина на един пациент да дари орган на втори, с когото е съвместим, а роднина на вторият пациент от своя страна пък да дари орган на първия.

Според лекари обаче не трябва да бързаме с предприемането на подобна стъпка, тъй като все още у нас нито един медик не може да гарантира, че тези трансплантации биха били успешни. Един починал донор ще наруши доверието към донорството въобще в България, категорични са лекарите. Към момента у нас по закон чакащите за трансплантация могат да получат орган от живи хора само когато те са им кръвни роднини.

Първият случай на кръстосано донорство е през 1991-а година в Южна Корея. Към момента кръстосано донорство се извършва в страни като Швейцария, Англия, Холандия, Австрия, Турция и САЩ. Българските лекари не са по-малко кадърни, за да не го въведат и в България, убеден е председателят на Федерация „Български пациентски форум" Иван Димитров.

Не можем да обясним на пациентите, които търсят вариант да направят трансплантация и все повече търсят кръстосано донорство в чужбина, каза той. „С какво нашите специалисти са по-лоши от тези в чужбина", пита се Димитров.

За българските лекари обаче е малко рано кръстосаното донорство да се разреши, категоричен е националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов.

„Няма нито един лекар да извършва каквато и да е манипулация, ако няма възможност да даде 100 процента сигурност на пациента, който е на операционната маса, че тя ще бъде безвредна и успешна. Тук става въпрос за голяма хирургия и дори малки неудачи биха провалили целия трансплантационен процес. Затова когато достигнем етап както държавите, където се извършват хиляди трансплантации, и обществото има елемент на доверие към този процес, тогава можем да мислим за отиване към следващата стъпка - кръстосаното донорство. Един починал жив донор ще наруши трансплантациите въобще в България", обясни проф. Спасов.

Подобна е и тезата на един от най-добрите коремни хирурзи у нас, както и бивш национален консултант по трансплантология проф. Никола Владов.

„Трябва да има широка обществена дискусия по отношение на кръстосаното донорство, да бъдат изчистени индикации, да бъде изчистен този процес законодателно, медицински и тогава да пристъпим към кръстосано донорство, но на този етап, докато това нещо се случва, ние трябва да се борим да увеличим трупното донорство", категоричен е той.

Въпреки че от началото на годината у нас са извършени 60 трансплантации, което е три пъти повече отколкото през 2012-а година, все още 1029 души чакат за орган, който да спаси техния живот.