Димитровград, Паметник-чешма "Дари живот"
Димитровград, Паметник-чешма "Дари живот" / Дарик радио, Хасково
Паметник-чешма за донорството
101408
Паметник-чешма за донорството
  • Паметник-чешма за донорството
Чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот, откриха днес в парка до димитровградската болница „Св. Екатерина“ пред параклиса с името на светицата. Инициативата е на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Реализира се с подкрепата на община Димитровград и това е втората такава чешма в страната, след София, като тази е финансирана от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и Воля.

Димитровград, Паметник-чешма "Дари живот"
Дарик радио, Хасково

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, народните представители от БСП Антон Кутев, Никола Динков и Виолета Желева, областният управител Станислав Дечев, кметът на Димитровград Иво Димов, председателят на местния парламент Гергана Кръстева, общински съветници и трансплантирани се включиха в церемонията.

Димитровград, Паметник-чешма "Дари живот"
Дарик радио, Хасково


Чешмата-паметник е във форма на квадрат и е с фотоклетка. Автор е младият архитект Ерих Младенов. Готова е и тази в Пловдив, която предстои да бъде открита. Идеята на сдружението е такива чешми „Дари живот“ да има във всеки български град, като покана към кметовете им вече е отправена, посочи председателят на сдружението Стефан Тамбуев, който е и първият белодробно трансплантиран в България. Той отчете добрата организация в Димитровград и помощта на общината, благодарение на които това е първият български град след столицата, с подобен паметник.

Кампанията „Дари живот“ цели да подкрепи и насърчи донорството в България, тъй като според статистиката страната е на последно място в ЕС по брой донори, коментира още Стефан Тамбуев. За законодателните пречки говори Георги Пеев, единственият с две трансплантации- на сърце и бъбрек.

Димитровград, Паметник-чешма "Дари живот"
Дарик радио, Хасково

Председателят на здравната комисия и групата на ГЕРБ д-р Дариткова призна, че действително е необходима промяна в законодателството, но бе категорична, че това няма да реши проблема. По думите й е необходима промяна в мисленето и нагласите на хората. Тя призова неправителствения сектор и пациентски организации да бъдат активни в търсенето на диалог със законодателната власт и да изпратят предложенията си.

Антон Кутев от БСП също коментира, че проблемът с донорството ще намери решение, когато всеки свърши своята работа- законодателна, изпълнителна, местна власт и обществото.
 

Димитровград, Паметник-чешма "Дари живот"
Дарик радио, Хасково

Кметът на Димитровград Иво Димов подчерта, че за града е част да е първият в страната след столицата с чешма-паметник на донорството и задочно поздрави всички, дарили частица от себе си, за да живее друг.

През 2018 г. в страната са извършени  42 трансплантации. В момента за трансплантация чакат близо 2000 души.

Председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, кмета на Димитровград Иво Димов и председателя на сдружението Стефан Тамбуев чуйте в приложения файл.