България - последна в Европа по донорство
България - последна в Европа по донорство / БГНЕС, архив
България - последна в Европа по донорство
90698
България - последна в Европа по донорство
България - последна в Европа по донорство
  • България - последна в Европа по донорство
  • България - последна в Европа по донорство

България е на последно място по донорство в Европа, а в същото време 1085 души у нас чакат за трансплантация на орган. Информацията съобщиха експерти в областта, по повод Европейския ден на органното донорство и трансплантация, който по традиция се отбелязва през октомври.

Кардиохирургът Людмил Бояджиев, който преди 30 години за първи път България извършва сърдечна трансплантация, е убеден, че донорството у нас няма да прогресира, а основната причина за това, е, че начинът, по който здравните институции третират българския пациент, е под всякаква критика.

Над 1000 души чакат за трансплантация у нас

През 1986 г. Людмил Бояджиев, понастоящем кардиохирург в Националната кардиологична болница, е част от екипа, извършил първата сърдечна трансплантация у нас. Днес медикът обаче не е оптимист за бъдещето на България в тази посока.

"За да станат големите стъпки в медицината, трябва държавата да го поиска. Трябва политиците да разберат необходимостта от това, което трябва да се случи, и да подкрепят тези процеси. За съжаление обаче като гледам колко постно е присъствието на българската медицинска администрация - Министерство на здравеопазването, комисия по здравеопазване - имам чувство, че пет пари не дават за тая работа. Това показва колко е интелектът им", посочи той.

"Ще ви кажа защо донорството в България няма да прогресира. Първо, защото начинът, по който институциите, занимаващи се със здравеопазване, третират българския пациент, е под всякаква критика. Българският пациент е унижаван, мародерстван, карат го да доплаща, обръщат се към него по невъобразим начин. И на целия тоя фон - нито един български медицински специалист нито е загубил правото си да практикува, нито е получил порицание или наказание - виновни няма. Кажете - защо закриха обществения съвет по трансплантациите? Той беше конструиран много добре, там присъстваха хора, които бяха авторитети. И изведнъж - ни в клин, ни в ръкав - една случайна личност от "Света Неделя", номер 5 го закри. Защото решенията и дискусиите там не отърваха на определена категория хора", коментира още докторът.

За първи път у нас: Трансплантираха едновременно бъбрек и черен дроб на пациент

Целта на Европейския ден на органното донорство е да се насърчат дискусиите по темата, както и да се обогати населението с информация относно донорството и трансплантациите.