Община Септември
Община Септември / netinfo
Целеви кредит от 1,5 милиона лева ще изтегли Община Септември, за да погаси с него стари просрочени задължения към доставчици. Предложението на администрацията беше одобрено на извънредна сесия на Общинския съвет.

Дълговете са към три фирми – „Пътстрой“, „Екобулпроект“ и „Хебъркооп“ – същите, към които бяха преведени отпуснатите от временното правителство на Огнян Герджиков 3 млн. лева за финансово оздравяване. Общината беше осъдена и се разплати с безлихвения заем, отпуснат от държавата миналата пролет, но впоследствие се явиха настоящите неустойки. Заради тях се стигна до запориране на сметките на ведомството.

Падежът на последното плащане към „Пътстрой“ е бил през декември, когато местната администрация е трябвало да преведе 823 хил. лева. Не става ясно колко са просрочените задължения към другите две дружества и за какво ще бъдат похарчени останалите пари до 1,5 милиона лева.

Кредитът ще бъде изтеглен от „Юробанк“, която единствена е приела да отпусне заема. Предвидено е да бъде върнат за 4 години от собствени средства. За обезпечаване ще се ползват общинска гаранция от 200 000 лева, особен залог на общинската субсидия и ипотека на имоти - триетажна масивна сграда в Септември с площ 10 765 кв. м, бившата фабрика „Победа” в града от 42.8 дка, ведно със сградите в него, и двуетажна масивна сграда, намираща се в имот от 1 340 кв. м в село Славовица.