Течът на серния диоксид – от събота?
Течът на серния диоксид – от събота? / Автор: Даниела Ковачева

12 пъти над допустимата норма е била концентрацията на серен диоксид в епицентъра на обгазяването в квартал “Гаганица”, където снощи заради теч от цистерна бяха евакуирани жителите на 100 къщи. Това съобщи директорът на областната дирекция „Гражданска защита” Атанас Атанасов. До момента бяха огласени замервания за 7-кратно надвишаване на нормите.

/чуйте какво каза още Атанас Атанасов от прикачения звуков файл/


Опасността за обгазяване на хората е била съвсем реална, тъй като втечненият серен диоксид е по-тежък от въздуха, пада ниско и се вдишва, обясниха експертите.

Изпускането на газа най-вероятно е започнало още предишната вечер, каза заместник-директорът на Областна дирекция на полицията Валери Баненкин. По-рано и жители на “Гаганица” разказаха пред Дарик, че още в събота са усетили сладникава миризма, напомняща парфюм. От РИОКОЗ заявиха, че няма постъпили сигнали от обгазените граждани за здравословни оплаквания. Масови профилактични прегледи не са били извършвани, а само на тези жители на обгазения район, които изрично са настояли за това. Двама са прекарали нощта под медицинско наблюдение в Спешния център.

Едва5-6 човека от изведените от домовете им жители на кв. “Гаганица” са се възползвали от възможността да бъдат настанени в разкрития евакуационен пункт в ДКЦ-3. Двайсетина са предпочели да останат на улицата, докато е продължавала работата на аварийните групи, разказа кметът на район Северен Ина Филипова.

Ще бъдат проведени подробни разпити и експертизи, за да се установи времето на възникване на теча, причините и за какво се е използвало това химично вещество, каза комисар Баненкин. Както Дарик съобщи, първоначалните данни от разследването сочат, че цистерната, собственост на фирма на Петър Манчев, е била паркирана в двора на бившата “Мототехника” от месеци и най-вероятно е работела като нерегламентирана стационарна станция за пълнене на бутилки.