Социолози: Тотев и Каназирева може да отидат на балотаж на кметските избори
Социолози: Тотев и Каназирева може да отидат на балотаж на кметските избори / netinfo
Социолози: Тотев и Каназирева може да отидат на балотаж на кметските избори
78498
Социолози: Тотев и Каназирева може да отидат на балотаж на кметските избори
  • Социолози: Тотев и Каназирева може да отидат на балотаж на кметските избори

Има сериозна вероятност за балотаж между Иван Тотев и Дани Каназирева, сочат резултатите от социлогическо прочуване на "Неохрон" за обществените нагласи в Пловдив.

Настоящият кмет Иван Тотев има висока подкрепа, която може да достигне 40%, но няма да е достатъчна за победа на 1-ви тур. На фона на това се забелязва двойно увеличение на поддръжниците на Дани Каназирева спрямо последните избори и спад на симпатизантите на Славчо Атанасов, сочат още резултатите.

Очаква се избирателната активност да бъде  между 48-58 % , въпреки заявяваната готовност на по-голяма част от населението да гласува. Ако днес категорично или колебливо от 15 до 38% заявяват, че (може да) не гласуват, то при по-висок процент се поставя въпросът измежду чии поддръжници ще отпаднат гласоподаватели. За момента не е възможно да се отговори на този въпрос.

Социолози Тотев и Каназирева може да отидат на балотаж на кметските избори
netinfo

Според социолозите се забелязват и сериозни различия по отношение на нагласите за гласуване за кмет и листа за общински съвет. По-голямата част от подкрепящите Славчо Атанасов за кмет няма да гласуват за листата на ВМРО, а част от подкрепящите листата на БСП и на Реформаторския блок засега не припознават свой кандидат.

Проучването е проведено сред 670 пълнолетни жители на община Пловдив, като извадката е представителна за пълнолетното население на града по пол, възраст и образование.