съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Невнимателният водач блъснал и ранил адвокатка
Служител на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието обжалва глоба от 140 лева, наложена му от КАТ за това, че е блъснал и ранил 66-годишна пешеходка пред дирекцията на МВР в Пазарджик. Съдебен състав с председател Иванка Илинова се обоснова с основен принцип от Европейската конвенция за правата на човека, според който никой не може да бъде съден два пъти за едно и също деяние.

След инцидента шофьорът не е привлечен като обвиняем, досъдебното производство е прекратено с постановление на прокурор Пламен Пантов. Той отчита, че колата се е движила с относително ниска скорост, а пешеходката е попаднала в т. нар. „мъртва зона“, в която водачът няма никаква видимост. Самата пострадала е заявила желанието си производството да бъде прекратено.

Злополуката станала на 10 март миналата година, докато шофьорът на „Съдебна охрана“ откарвал задържан към следствения арест в Пазарджик. Докато автомобилът се движел на заден ход, той ударил попадналата на пътя му адвокатка. Юристката била настанена в болница със счупен ляв крак.

Според европейските правни норми, приети и у нас, след като има влязъл в сила окончателен съдебен акт, включително такъв за прекратяване на делото, не може да бъде налагано второ наказание, се казва в решението на Районния съд. То може да бъде обжалвано на по-горна инстанция в 14-дневен срок.