Режат наполовина срока за социалните помощи
Режат наполовина срока за социалните помощи / netinfo

От 12 на 6 месеца ще бъде съкратен от 1-ви януари максималният срок за получаване на социални помощи, съобщи в Пловдив социалният министър Емилия Масларова, която участва в националната среща „Възрастните хора – живот с бъдеще”.

Предложението за второто поред орязване на броя на професионалните безработни вече е направено, уточни Масларова. Тя подчерта, че не очаква бунтове и припомни, че при предишното съкращаване на максималния срок 32% от отпадналите от подпомагане са били преквалифицирани, а всички останали – включени в програмите за временна заетост. Масларова добави, че след време може да се мисли и за прилагане опита на някои европейски страни, в които помощи на лица под 35-годишна възраст се изплащат само при условие, че имат основно образование.


Личната позиция на социалния министър за разпределянето на парите за коледна пенсия е, че те трябва да бъдат поравно. Предстои обаче Надзорният съвет на НОИ да реши как да бъдат дадени гласуваните вчера от парламента 340 млн. лева – дали по 150 лева за всички възрастни или по-голям размер на хората с най-ниски пенсии и по-малък – за тези с по-високи.


До края на месеца ще стане ясно каква сума може да бъде отделена за евтини почивки на пенсионерите догодина. Един от вариантите е в програмата на НОИ за рехабилитация и профилактика да бъде заложен ресурс специално за възрастните. Той ще покрива само част от разходите за море или планина, като предстои да се изчислява, дали това ще бъдат само рехабилитационни услуги или и храна /спане. Ще отстоявам тази политика, за която още следващата година ще има ясно разписан механизъм и критерии за подбор, заяви в словото си пред участниците в националната среща премиерът Сергей Станишев. Той каза че за почивките на възрастните хора трябва да се разгърне цялостна мрежа, включително с участието на местната власт и даде пример с общини като Търговище и Смолян, които изпращат пенсионери на море или планина.

1 млрд лева вече са акумулирани в Сребърния фонд, съобщи премиерът като окачестви създаването му като своеобразна реституция на труда.