Дебатират финансовите затруднения в болница "Свети Мина"
Дебатират финансовите затруднения в болница "Свети Мина" / Дарик Пловдив, архив
Финансови проблеми пред болница Свети Мина
100438
Финансови проблеми пред болница Свети Мина
  • Финансови проблеми пред болница Свети Мина
Финансовите проблеми на болница „Свети Мина“ ще бъдат обсъдени днес на заседание на Тристранния съвет за сътрудничество в Община Пловдив. Работещите в общинското лечебно заведение излязоха в края на миналата седмица на протест с искане за увеличение на заплатите и за по-голям лимит на болницата.

Секретарят на Община Пловдив Ангелина Топиева се ангажира, че днес ще бъде проведена работна среща по казуса. Тя обаче подчерта, че градската управа не може да дофинансира заплащането в болницата със средства от бюджета и припомни, че за изплащане на дълговете на лечебното заведение през последните години общината е отпуснала близо 5 милиона лева.

Очаква се на днешната работна среща от ръководството на „Свети Мина“ да представят анализ за актуалното финансово състояние на болницата.

Припомням, че през 2017 г. местният парламент взе решение да слее лечебното заведение с другата общинска болница в Пловдив - „Свети Пантелеймон“. Персоналът на "Свети Мина" няколко пъти протестира срещу процедурата. Основният мотив на местната управа беше, че това е единственият начин лечебното заведение да излезе от тежката финансова криза.

Въпреки това, финансовите проблеми в "Свети Мина" явно продължават. Предизвестията на подалите оставки в началото на годината 30 медицински сестри изтичат на 7 февруари. Ако исканият им не бъдат изпълнени, има голяма вероятност кардиологичното и хирургично отделение на лечебното заведение да затворят.