Регистрация за един ден обещава Агенцията по вписванията след удвояването на заплатите
Регистрация за един ден обещава Агенцията по вписванията след удвояването на заплатите / netinfo
С 20 % е намаляло забавянето за обработване на заявления за регистрация след промените в Закона за търговския регистър, които са в сила от една седмица, съобщи Даниела Митева – заместник изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Заявленията вече се разпределят в три диференцирани звена, което улеснява процеса на разглеждането им. В рамките на два месеца сроковете на произнасяне ще паднат под законоустановения минимум от 14 дни, обеща Митева. В дългосрочен план от Агенцията прогнозират регистрация в деня на подаване на заявлението.

С 30% по-ниска ще бъде регистрационната такса за тези, които подават документите по интернет с електронен подпис. Това допълнително ще облекчи процеса на разглеждане. По-скоростно ще бъдат обслужвани клиентите на Агенцията и заради корекцията в Закона за счетоводството, който досега задължаваше фирмите да се пререгистрират до 30 юни, макар че Законът за търговския регистър им даваше за това 3 - годишен срок. Заявленията вече могат да подават и адвокатите, стига да имат необходимото пълномощно, според Закона за адвокатурата.

Повече от 2 пъти ще се вдигнат заплатите на длъжностите лица по регистрацията, съобщи още Митева. От 1 юли те се изравняват с тези на съдебните администратори и стават 1328 лева. Новото заплащане ще позволи да бъдат заети свободните 41 щата, а увеличеният брой служители допълнително ще ускори обслужването на фирмите, заяви Митева. Тя добави, че възнаграждението на служителите може да се удвои от допълнителното месечно стимулиране, което се калкулира като 25 % от всички приходи на Агенцията.

Митева отчете, че кризата с опашките от изнервени търговци в Пловдив се дължи и на липсата на титулярен директор на Агенцията по вписванията, след като досегашният регионален шеф Ненчо Козинаров подаде молба за пенсиониране. От 2 седмици длъжността се изпълнява временно от директора на дирекция “Регистри” Румен Попов.

Агенцията ще търси собствена сграда в Пловдив, тъй като сегашната, която е под наем, не предлага нормални условия за клиентите, които чакат на открито и няма къде да паркират в кв. Капана, призна Митева. Тя обаче не уточни в какви срокове ще стане това.