Прокуртурата в Пловдив привлече като обвиняеми девет души - осем мъже и една жена, на възраст между 23 и 50 г., за разпространение на марихуана с тегло около 12 кг на стойност близо 72 000 лева, съобщиха от обвинението.

Прокуратура

Двама от тях са извършили деянието в условията на опасен рецидив. Други двама, сред които и жената, са и с повдигнато обвинение за престъпление, извършено на територията на Враца, представляващо отглеждане на растения от рода на конопа - марихуана.

Разбиха престъпна група за разпространение на наркотици във Варна (СНИМКИ)

По делото е установено, че от януари до март 2023 г., на територията на Стамболийски, Сопот и Пловдив, единият от обвиняемите е разпространявал различни видове и сортове марихуана на едро и на дребно.

С наркотичното вещество той се е снабдявал от други обвиняеми, които го отглеждали на територията на вилна зона в област Враца. След разследване на прокуратурата, полицията и ГДБОП е установено, че на 28 март се е очаквала поредната доставка от Враца.

Прокуратура

По делото са извършени процесуално-следствени действия, сред които и 22 претърсвания и изземвания в обитавани и ползвани от обвиняемите жилища и превозни средства. Там са били намерени различни количества марихуана, както и малко количество амфетамин.

Прокуратурата е внесла искане в съда за постоянен арест спрямо петима от групата. На останалите четирима е определена „гаранция“ в размер от 3000 лева до 10 000 лева.