Разкрита е организирана престъпна група, лабораторията е била добре замаскирана под формата на изоставен микробус
Разбиха мащабна нарколаборатория за производство на марихуана край сливенското село Асеновец.

МВР

Това е станало при съвместна акция на МВР и прокуратурата. Организирана престъпна група е обслужвала съоръжението. Групата е задържана на 26 март. Това съобщиха по време брифинг властите.

наркооранжерия Сливен
МВР

Главният секретар на МВР Петър Тодоров разкри, че съоръжението е разкрито след задълбочена работа в рамките на 4 месеца. Групата се е занимавала с производството на марихуана в огромни количества.

Разбиха мащабна модерна лаборатория за марихуана (СНИМКИ/ВИДЕО)

Съоръжението е сериозно с огромни вложения и на много високо технологично ниво. "Благодарение на проведени редица операривно-издирвателни действия са установени членовете на престъпната група", обясни Тодоров.


Групата е била добре структурирана с различни функции на всеки един от членовете. "Преди около две седмици се образува досъдебно производство и в тясно взаимодействие с Окръжна прокуратура-Сливен започват процесуално-следствените действия, които доведоха до задържане на групата", каза той.

МВР

В момента следователи от Национална следствена служба извършват разследване, заедно с колеги от Агенция "Митници", които ще изземат събраната листна маса. "Касае се за фабрика за производство, отглеждане и изсушаване на марихуана в огромни количества", подчерта главният седкретар.

Директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов обясни, че освен лаборатория за сушене на наркотични вечества, има и помещение, където се прави разсад на марихуана, както и помещение, където разстенията израстват. Освен това има и техника, която ги нагрява и напоява.

"Касае се за един многостепенен, многопластов производствен процес", каза Сарафов и допълни, че около 50 кг листна маса са намерени и иззети от местопризшестието.

"По оперативна информация, която имаме изграждането на съоръжението е струвало между милион и половина и 2 млн. лв., като очакваните приходи със сигурност биха били многократно надхвърлящи тези суми", подчерта директорът на Национална следствена служба.

БГНЕС

На място са открити около 2 хил. стръка в различен стадий на растеж, като лабораторията е била добре замаскирана под формата на изоставен микробус и всичко е много добре детайлно пресметнато", каза още Тодоров.

Окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов обясни, че са повдигнати обвинения на седем души от различни населени места от страната. "Към този момент няма установени лица от регион Сливен. На всички са повдигнати по две обвинения - за засяване и отглеждане на канабис и за държане на суха растителна маса в големи количества, която е оценена на стойност около 240 хил. лв.", каза той.

Спецоперация в Перник: Разбиха домашна наркооранжерия (СНИМКИ)

Всички те са задържани за 72 часа, като предстои да бъде внесено в съда искане за постоянен арест. Тепърва в хода на разследването ще се установява конкретното участие на всяко едно от лицата. Сред обвинените има и криминално проявени. Едно от лицата е осъждано за същото престъпление, а по отношение на друго лице е установено, че е налице висящо съдебно производство отново за същото деяние", допълни окръжният прокурор.

"Тази нарколаборатория не е работила отдавна, дейността ѝ е пресечена още в самия зародиш. Всички съоръжения са почти нови", каза още Сарафов.

БГНЕС

МВР

МВР

наркооранжерия Сливен
МВР

наркооранжерия Сливен
МВР

наркооранжерия Сливен
МВР

МВР

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС