/ netinfo
Каналджия ударил полицейски автомобил в опит да се измъкне
Контрабанден канал за внос на цигари без бандерол от Гърция разбиха полицаите от Смолян. При спецакцията са задържани трима мъже от Кричим и от пловдивското село Куртово Конаре. Общата стойност на заловените цигари възлиза на близо 200 000 лв. Според разследващите папирусите били предназначени за вътрешността на страната.

Всичко започнало снощи около 22:50 ч., в района на девинското село Грохотно. Тогава полицейски патрул спира за проверка джип, като при разпореждането от страна на криминалните полицаи водачът да загаси автомобила и да слезе от него, той включва на скорост и подкарва високопроходимият автомобил, като удря и колата на полицаите. Следват заградителни мероприятия, след което и неговото задържане. В последствие в колата на задържания са открити 35 мастербокса цигари без бандерол.
 

netinfo


След това се разплита пъзелът и е задържан втори мъж, който бил в ролята на водач на групата и с пилотен автомобил проверявал за полицаи. Групата си комуникирала с радиостанции. Днес по обяд е задържан и трети мъж, в района на Пампорово, като преди това той успял да скрие 30 макстербокса с цигари в местността „Хаджиев камък“, в района на девинското село Беден.

В последствие, само от признанията на задържаните, става ясно, че цигарите са доставени от района на Драма, Гърция, и прекарвани през зелена граница в района на една от пирамидите на бившата Гранична застава в района на с. Буйново. Общата стойност на заловените цигари възлиза на близо 200 000 лв.
 

netinfo


„Случаят е от 25 септември, когато в около 22:50 ч. в района на с. Грохотно, са засечени три външни за района автомобили. При извършване на проверка от страна на полицията са установени, че в два от автомобилите има общо 27 500 кутии цигари. Цигарите са внесени от територията на Гърция на територията на България, през зелена граница. Първоначалните данни сочат, че те са били натоварени в района на Драма. Установени са три лица, които са съпричастни към случая, като за единия от тях може да се твърди, че е имал ръководни функции, а другите двама са управлявали два автомобила с висока проходимост, където са били натоварени цигарите“, коментира Иван Даскалов от Апелативна прокуратура-Пловдив, който заедно с окръжния прокурор на Смолян Тодор Деянов и шефа на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов дадоха днес брифинг по случая.
 
На този етап няма данни да има замесени лица от Смолянско, като според разследващите цигарите са предназначени за вътрешността на страната.

„При извършването на действията, вторият джип успя да се измъкне от проверката, но в последствие бе задържан в района на Пампорово тази сутрин. При проведените издирвателни мероприятия с лицето, което беше задържано, то направи самопризнания и посочи къде е скрил още 20 мастербокса с цигари“, изнесе подробности за акцията шефът на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов.
 

netinfo


И трите лица са задържани за 24 часа в Районното полицейско управление в Девин, като предстои да бъдат задържани за 72 часа от прокуратурата, а в последствие да се иска тяхното постоянно задържане от съда.
 
„Касае се за три лица, двете са от град  Кричим, а третото от с.Куртово Конаре, община Стамболийски. И тримата на този етап са с 24-часово задържане. Единият е разпитан преди обяд, повдигнато му е обвинение. Признал се е за виновен. Предстои разпитването и на другите две лица. Ще се поиска 72-часово задържане и в последствие внасяне в съда за постоянна мярка „задържане под стража“, коментира окръжният прокурор Тодор Деянов.
 

netinfo


Тримата задържани, които са съответно на 32, 22 и 47 години, могат да получат наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и глоба в размер от 20 до 100 000 лв.