Райна Петрова иска главната
Райна Петрова иска главната / Дарик радио

Администрацията на район „Централен” да събира таксите от търговски обекти по главната улица, е поискала от голяма община кметицата Райна Петрова. Освен главната, тя иска да стопанисва и карето между булевардите „Руски”, „Източен”, „Христо Ботев” и „Марица Юг”.

Със заповед на бившия кмет Иван Чомаков карето бе взето от правомощията на районната администрация в нарушение на Закона за териториалното деление на столична община и големите градове и в момента се стопанисва от Община Пловдив, която събира таксите от временните търговски съоръжения. Контролът и поддръжката на този участък обаче е възложен на „Централен”.

Тъй като имаме нужда от повече средства, а парите от гаражи не достигат за ремонти на улици и тротоари, за трети път искаме правомощията върху тези улици да ни бъдат върнати, настоя Петрова и допълни, че ако общината не реагира отново, ще поиска съдействие от Общинския съвет. Тя съобщи, че в момента районните кметове обмислят как да увеличат средствата и правомощията си. Те ще настояват средствата от временни преместваеми съоръжения и административни такси да остават в районните администрации.