Искра Койчева и Димитър Колев в студиото на Дарик Пловдив
Искра Койчева и Димитър Колев в студиото на Дарик Пловдив / Петър Тодоров, Дарик Пловдив
Напредва проектът за изграждането на първия многоетажен общински паркинг в Пловдив. Той ще е за 150 автомобила и ще е един от най-мащабните проекти, по които ще се работи в „Западен“ през 2019-та година, съобщи кметът на района Димитър Колев. Предвижда се паркингът да бъде построен на мястото на бившия пазар на ъгъла на улиците „Орфей“ и „Звезда“. Димитър Колев обяви, че вече е избран изпълнител и предстои официалното стартиране на строежа.

Паркингът ще е на три нива, като всяко от тях ще е за по 50 автомобила. На партера пък ще има търговски помещения, които ще бъдат отдавани под наем. Общата разгъната застроена площ е 6000 квадратни метра, а инвестицията – 3,5 милиона лева. „Цяла година имахме идейни проекти, одобрения, различни поправки по него, гласувания в общинския съвет, провеждане на обществена поръчка, след която вече в момента имаме избран изпълнител и влязъл в сила договор за строителство. През 2019-та предстои да започнем реалното строителство. За около 10 месеца смятам, че на практика той може да бъде изпълнен. Така че през новата година това е един от големите проекти, по които район „Западен“ ще работи“, заяви Димитър Колев. Той уточни, че точно на това място в района кипи бурно строителство и именно с подобни съоръжения ще може да се отговори на все по-нарастващата нужда от паркоместа в Пловдив.

Освен многоетажния паркинг, в район „Западен“ се предвижда през тази година разкриването на още 200 места за автомобили. В плановете на администрацията влиза изграждането на паркинги на улица „Бряст“ зад общежитията на Медицинския университет и на ул. „Ружа“, където са предвидени 55 места. За толкова автомобили ще е и паркингът на бул. „Копривщица“.