Пълна проверка в складовете за боеприпаси на ВМЗ
Пълна проверка в складовете за боеприпаси на ВМЗ / netinfo
2 склада за съхранение на взривни вещества на КЦМ Пловдив и на частната фирма “Никас” ООД са проверени до момента от специално назначената след иницидента в Челопечене комисия към областната управа и в тях не са констатирани никакви сериозни нарушения, съобщи днес губернаторът Тодор Петков.

Складът на фирма “Никас” ООД се намира до вилната зона на село Белащица и обслужва кариери и пътища, уточни областният управител. В него се съхраняват амулан 23, капсул детонатори и огнеупорен шнур. Материалите са производство на турската фирма “Ексел”, а охраната се извършва от частна охранителна фирма в Пловдив. В момента там се извършва и процедура по ОВОЗ за замерване на въздуха, тъй като в близост до складовете продължава строителството на частни вили. Резултатите от замерванията, които се извърват от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, ще бъдат готови в най-скоро време.

Проверките в складовете на КЦМ са констатирали съхранени на 65 кг. амунит, 300 капсул детонатора и 100 метра огнеупорен шнур. Охранителният режим се извършва от ведомствена охрана, няма констатирани кражби. Взривните вещества се доставят от складова база на фирма “Видекс” ООД гр.Лъки, която е лицензирана.

Единственото констатирано нарушение в склада на КЦМ е това, че огнеупорният шнур няма сертификат за годност, който по предписание на комисията трябва да бъде представен до 11-ти този месец.

Днес и утре продължават проверките на най-големия склад за военни боеприпаси на ВМЗ Сопот, който се намира край Карлово. Проверката е разпоредена на кмета на Карлово и ще бъде извършена съвместно с полицията. Тя е много по-мащабна и изисква по-голяма организация и време, обясни областният управител на Пловдив Тодор Петков.

Председател на проверяващата комисия е Димитър Янев – главен експерт по кризи и оръжие за масово поразяване към областната управа.

Военни складове и такива за съхранение на боеприпаси има на 4 места в областта – 2 се намират в Асеновград, един в Садово и един в Карлово. Те обаче са под контрола на министреството на отбраната. Издадена е заповед от началника на Ген.щаб ген. Златан Стойков за цялостна проверка на състоянието и на тези складове.