/ iStock/Getty Images
Екип на Областната администрация в Пловдив, със заместник-областния управител Лъчезар Бакърджиев, ще провери днес (6 април) сигнал за пропукана подпорна стена на река Въча край пловдивското село Кадиево.

Сигналът е подаден вечерта на 5 април от Гражданското сдружение "Живот за Брестовица", придружено с видео и снимки, които показват пукнатината в стената и залетия от реката път. От там изказват безпокойство за евентуално сериозни поражения, ако стената се скъса. Според сигнала подпорната стена е на мини ВЕЦ Кадиево.

"Водата си идва по реката от каскада Въча и това, което нашият ВЕЦ не може да преработи през турбината, изтича през преливника и не създава никаква опасност", коментира пред БТА собственикът на ВЕЦ-а Васил Тасев. Той съобщи, че под жп моста край село Кадиево има път, който лично той е обезпечил от заливане със стена, под която обаче минава водата, когато се вдигне нивото й в реката.

По данни на Васил Тасев в момента през ВЕЦ-а минава около 60 куб. м вода в секунда, а според уведомително писмо на предприятие "Язовири и каскади", язовирен район "Въча", на 12 април се очаква водните количества да достигнат от 180 до 235 куб. м в секунда. Причината за това е извършване на проби с облекчителните съоръжения на язовирна стена "Кричим", което налага тяхното отваряне.

Със същото писмо, изпратено до Областния управител, пожарната и кметовете на общините, през които минава река Въча, от "Язовири и каскади" препоръчват да се извърши проверка по коритото на реката и от там да се изведат всички хора, животни, автомобили, строителна механизация.  
БТА