Процедурите за връщането на „Ритон”  и за законодателни промени срещу подобни афери вече задвижени
Процедурите за връщането на „Ритон” и за законодателни промени срещу подобни афери вече задвижени / netinfo
Идната седмица председседателят на ДАНС Петко Сертов ще внесе в Министерски съвет юридическия проект за връщането на защитните механизми, предпазващи общинската собственост от измами и посегателства на недобросъвестни служители. Това съобщи за Дарик председателят на Общинския съвет Илко Илиев, който заедно с кмета на Пловдив Славчо Атанасов връчи на шефа на българското ФБР предложенията за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които стопират предварителното изпълнение на парични вземания срещу общините и други бюджетни организации.

Проектът бе разработен от общинските юристи, след като общината загуби контрола върху фирма „Ритон”, чиито акции бяха прехвърлени от частен съдебен изпълнител на реститути. Процедурата по възстановяване на собствеността вече е задвижена, след като снощи 5 минути преди края на работното време в Окръжния съд е било внесено заявлението от настоящите собственици за признаване иска на община Пловдив за нищожност на вписването им в Търговския регистър. В Апелативния съд пък е подадена молба за оттегляне на жалбата на реститутите Върбанови срещу наложените обезпечения и възбрани върху имуществото на „Ритон”, каза адв. Евелина Божикова, която представлява интересите на общината по тези дела.

Илко Илиев отказа да отговори на въпрос дали при това благоприятно развитие на случая ДАНС ще се занимава с търсене на виновните длъжностни лица, допуснали или съдействали за реализацията на схемата за отнемане на общинската собственост.