Президентът прочете Дядо и ряпа и призова да изковем успеха ЗАЕДНО
Президентът прочете Дядо и ряпа и призова да изковем успеха ЗАЕДНО / снимки: Кирил Кирилов
Президентът прочете "Дядо и ряпа" и призова да изковем успеха ЗАЕДНО
87623
Президентът прочете "Дядо и ряпа" и призова да изковем успеха ЗАЕДНО
  • Президентът прочете "Дядо и ряпа" и призова да изковем успеха ЗАЕДНО

Президентът Росен Плевнелиев прочете българската народна приказка „Дядо и ряпа“ на Ран Босилек пред пловдивчани и гости на града по време на кампанията „Чети с мен“. Той акцентира върху извода от приказката: „Успехът е колективно усилие, нека го изковем заедно“. В Пловдив текстове от различни литературни творби прочетоха още принцеса Лаурентин ван Орание, кметът Иван Тотев, актьорите Владимир Пенев, Валентин Танев, Марта Вачкова, музикантите Рафи, Поли Генова, Дони и Нети, писателите Георги Господинов и Владимир Левчев и др. Третото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Чети с мен“ стартира пред Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина и беше в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“.

Само заедно можем да успеем, каза още държавният глава пред насъбралото се множество.

Кметът Иван Тотев прецени, че ще бъде актуален, като прочете „Приказка за неволята“. Дълги години чакахме някой да ни помогне и накрая стигнахме до извода, че трябва сами да си оправим града, коментира той.

Владо Пенев прочете разказа на Георги Господинов „Призраци“. Актьорът посвети прочита си на президента и речта му в Страсбург.

Марта Вачкова призова всички родители, ако все още не са го направили, да закупят книгата „Ние врабчетата“ на Йордан Радичков.

Президентът прочете "Дядо и ряпа" и призова да изковем успеха ЗАЕДНО
netinfo

Основателят на „Пловдив чете“ Божана Апостолова прочете текст от „Малката Божана в магазин за смехорийки“.

Артистичната Поли Генова обра овациите с откъс от „Мечо Пух“. Дони и Нети дуетно четоха от „Пипи дългото чорапче“. Георги Господинов чете разказ, написан от дъщеря му. Рафи чете откъс от "Малкия принц", а Вальо Танов - от "Питър Пан".

14-тото издание на фестивала „Пловдив чете“ продължава и утре включително. В неделя приключва и инициативата „Алея на книгата“ на асоциация „Българска книга“, от шатрите на която могат да се закупят книги с добра отстъпка.

Днес по-късно, от 14.45 в новата сграда на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, президентът ще участва в годишната конференция „Образование за успех на всяко дете“ на „Заедно в час“ и „Америка за България“. По време на конференцията Росен Плевнелиев ще се срещне с ученици от различни класове и възрасти, техните учители, родители и училищни директори от цялата страна.

Държавният глава ще посети и ателиета на One Design Week в кв. „Капана“.

Чуйте как официалните гости и звездите четоха пред публика в прикачения звуков файл.