Правителството награждава 15 военнослужещи от Смолян, заради помощта им по време на бедствието

/ Община Горна Оряховица
Правителството награждава 15 военнослужещи от Смолян, заради помощта им по време на бедствието 

Утежнена обстановка на много места в страната заради снеговалежите

15 военни от 101-ви Алпийски полк в Смолян,
ще получат парична награда, заради помощта оказана от тяхна страна в тежката бедствена обстановка през зимата в Родопите.

Редица свлачища в Баните, евакуираха възрастни хора

Това става ясно от днешното заседание на Министерски съвет, на което е отпусната еднократна държавна парична награда за проявена лична доблест, при изпълнение на обществен и граждански дълг униформените от Алпийския полк.

Предложените за награда военни са участвали в почистване на прохода Смолян-Пампорово, за пробиване и почистване на прохода Смолян-Превала-Стойките и почистване на паднали дървета по 12 часа на денонощие при минус 15 градуса и непрекъснат снеговалеж.

Бедствено положение в Смолянско заради снега (СНИМКИ)

Една част от тях - шофьори, са извозвали останалия личен състав за почистване на проходите и са помагали за извличане на закъсала техника в снега, като са осигурявали и работата на останалата специализирана техника.

Друга част от военнослужещите са провели акция до село Мугла, за пробиване на пътя и снабдяването с продукти от първа необходимост, хляб, лекарства и горива за населението на селото.

Одобрените допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2019 г., за изплащане на паричните награди е в размер на общо 9000 лева.