/ Пресцентър АПИ
След обявеното частично бедствено положение от страна на общините Смолян и Чепеларе в малките часове на нощта, областният управител на Смолян Недялко Славов обяви бедствено положение за цялата Смолянска област. Областният кризисен щаб активизира аварийния план при обилен снеговалеж.

netinfo

Причината е усложнената обстановка след обилните снеговалежи в района, заради които десетки населени места в областта останаха без ток, а проходите „Превала“ и „Пампорово“ бяха затворени; проходим на този етап е „Рожен“.

netinfo

В община Смолян има и населени места без достъп, като Селище и Еленска. В момента приоритет е възстановяването на тока в Мугла, за да може да заработят помпите за водоподаване към курорта Пампорово.
 
Снощи по пътищата в областта е имало и сериозни „тапи“ от коли, които са продължили около няколко часа, като най-големите са били в района на Пампорово.

netinfo

 
Общините Борино и Доспат нямат ток, частично селищата и от община Девин имат проблеми с електричеството. Рано тази сутрин екипи са пробили преспите на Широка поляна, където е аварирал 110 –киловолтов електропровод. В Смолянско е вече и шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.
 
На територията на областта има множество паднали дървета, които освен, че затрудняват трафика, създават проблеми и по електропреносната мрежа.

netinfo

Ски зоните на Пампорово и Чепеларе са затворени заради проблемите, съобщи кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. Няма да се отварят, докато не се разчисти главният път и не се нормализира обстановката. Призовават се всички туристи да не напускат хотелите си. 

В община Смолян е започнала мобилизация на техниката на фирмите, които разполагат с подходящата техника, за да се включат в разчистване на улиците и пътищата от паднали дървета и дебелата снежна покривка, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Задействана е единната спасителна система и снабдяването на населението с продукти от първа необходимост.

netinfo

Наредено е на кметовете и кметските наместници да следят за проходимостта на пътищата през техните територии и при необходимост да организират настаняването на бедстващото население в училищата и читалища. Забранява се движението и пребиваването на МПС на определени критични участъци. При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудително извеждане на същите.

Към момента няма данни за бедстващи хора на територията на общината. Прекъснат е пътя Еленска –Селище в района на Търън. Към момента няма ток в селата от Арденското корито, Мугла, Широка лъка и Чокманово. Има активизирали се свлачища в Тикале, Требище, Белев дол, както и множество паднали дървета.