/ снимка: Тина Соколова
Утежнена обстановка на много места в страната заради снеговалежите
100437
Утежнена обстановка на много места в страната заради снеговалежите
  • Утежнена обстановка на много места в страната заради снеговалежите
Утежнена обстановка заради снеговалежите на много места в страната. Бедственото положение в Смолянско остава. Дебелината на снежната покривка в Пампорово е достигнала метър и 60 см., съобщи Планинската спасителна служба в курорта.

Бедствено положение в Смолянско заради снега (СНИМКИ)
 
Проходът през Пампорово е отворен за движение, като преминаването става задължително с вериги.
 
В цялата страна паднаха значителни количества дъжд, в Северна България - сняг, поледици – на Североизток. Заради валежите нивата на реките и язовирите се покачиха.
 
Двадесет военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк продължават да оказват помощ на населението в област Смолян, съобщават от Министерството на отбраната.

Редица свлачища в Баните, евакуираха възрастни хора
 
20 военни започнаха разчистването на Превала тази сутрин, като идеята е в рамките на деня да бъде отворен проходът. Въведено е ограничение за движение на товарните автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен. Същата забрана е в сила и за пътя Батак – Доспат.
 
До обяд се очаква да бъде възстановено електрозахранването в община Доспат, която второ денонощие беше без ток, а от снощи - и без вода. Екипите на ЕВН ще продължат работата по отстраняване на авариите и възстановяването на електрозахранването и в община Борино.
 
Без достъп е Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, където има закъсали работещи. С помощта на специализиран екип те ще бъдат извозени по домовете си.
 
Екипи на пожарна безопасност и защита на населението следят критичните участъци денонощно. От Агенция „Пътна Инфраструктура” призовават шофьорите да се движат с повишено внимание в тунел „Траянови врата“ на АМ "Тракия". Скоростта там е ограничена на 70 км/ч.