Подписаха договор за проекта Асеновград-свещената порта на Родопите
Подписаха договор за проекта Асеновград-свещената порта на Родопите / © снимка: Дарик Пловдив/архив

Кметът на община Асеновград Христо Грудев подписа договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проекта "Асеновград-свещената порта на Родопите".

Проектът ще се финансира по ОП „Регионално развитие". Проектът бе одобрен през октомври тази година. Общият бюджет за реализацията му е 3 231 995 лева, от които безвъзмездната помощ е в размер на 2 665 665 лева. Останалата сума се осигурява от общинския бюджет. Средствата трябва да бъдат усвоени в рамките на 24 месеца.

Проектът предвижда подобряване инфраструктурата около паметника на културата „Асенова крепост". Това включва реконструкция на пътя до крепостта, разширяване на вече съществуващия паркинг и изграждане на голям информационен център. Подстъпите към църквата и самата крепост ще останат в автентичен вид, като на по-опасните места ще се монтират парапети, но така че да не променят сега съществуващата инфраструктура. В самата крипта на църквата се предвижда да се оформи зала, която ще се използва като информационно-културен център за мероприятия свързани с културата и религията и презентации на самия културен паметник.

Средновековната Асенова крепост се намира на 3 км. южно от Асеновград и е разположена на скалист връх над левия бряг на река Асеница. През Средновековието претърпява няколко строителни периода, като най-значителен е този от ХІІІ в., дело на цар Иван Асен ІІ. Най-голямата забележителност на крепостта, останала до наши дни е църквата "Св. Богородица Петричка" /ХІІІ в./. Тя е двуетажна, кръстокуполна, еднокорабна, с широк притвор, над който се издига голяма четвъртита кула. 

 

 

 

Социалният министър Тотю Младенов откри "Спешно отделение" в М