Панаира събира асовете във винопроизводството
Панаира събира асовете във винопроизводството / netinfo
556 фирми от 32 държави представят новите си колекции класически вина и нетрадиционни съчетания от различни сортове грозде, машини и технологии за винопроизводство на Международната изложба Винария, която ще бъде открита днес от министъра на икономиката Петър Димитров. Две от традиционните сили в бранша – Франция и Италия, които досега се представяха основно с технологии и машини, за пръв път ще предлагат в Пловдив директно свои вина. Арменски и френски производители ще презентират различни марки коняк. Мастер клас “Дефиле на мавруда” с модератор Иван Гарелов е една от проявите, насочена формиране на потребителските предпочитания

49% от участниците показват машини и съоражения за винарството и лозарството, а големият им брой според организаторите се дължи на очаквания старт на Програмата за развитие на селските райони, която ще субсидира до 65% от техниката за лозарство.

Международен панаир Пловдив предоставя на участниците във Винария 2 нови услуги – достъп до безжичен интернет и обособени места за преговори извън щандовете.

Акцент в деловата програма е Петата конференция на високо ниво с участието на министри и заместник-министри от Югоизточна Европа, които ще обсъждат насърчаването на отрасъла и преструктурирането на пазарите на вино.

На традиционния бал “Вино и любов, любов и вино” тази вечер ще бъдат връчени наградите Златен ритон и медалите от Националните дегустации. За винените “Оскар”-и се състезаваха 838 мостри на 49 изби.