Ответен удар: Пловдивският кмет обяви бизнесвойна на Станишев
Ответен удар: Пловдивският кмет обяви бизнесвойна на Станишев / netinfo

Общината няма да поднови изтеклите договори за безвъзмездно предоставяне на сгради на 23 държавни институции в Пловдив и спира процедурата за даряване на бившето руско консулство на Административния съд. Това съобщи днес кметът Славчо Атанасов, след като вчера министърът на отбраната Николай Цонев заяви, че ще продаде на общината, и то скъпо, корпуса на бившата втора армия. Щом държавата иска да си общуваме като бизнесмени, а не като управленци и политици, нека бъде така, отсече пловдивският кмет и призова Сергей Станишев да влезе в ролята си на министър-председател. Преди десетина дни Атанасов е получил уверение от Станишев за безвъзмездно предоставяне на имота, в който общината да събере разпръснатите на 17 места общински служби и дирекции. Сега обаче премиерът се отмята от думата си чрез военния си министър, каза Атанасов. Освен това и НАП е поискала от общината от септември да й плаща 10000 лв месечен наем за сградата на ул. “Радецки”, в която работят общинските данъчни служби. 

Няма да гоним 23-те държавни институции, които ползват без пари общински имоти, но при това положение ще искаме те да плащат наем, поясни заместник-кметът по общинската собственост Петко Атанасов. В такива сгради са настанени Районната дирекция по строителен надзор, чийто договор вече е изтекъл, Областната дирекция на полицията, Академията за музикално и танцово изкуство, областната служба “Земеделие и гори”, Службата по пробация, Държавният резерв, Регионалната служба по заетостта, Комисията за защита на потребителите и още много институции, чиято работа е директно свързана с обслужване на граждани. В края на миналата година общината дари и на МВР терен за изграждане на ново РПУ в ЖР”Тракия”, припомни заместник-кметът.
Той потвърди, че ще изтегли предложението си за даряване на имота на бившето руско консулство за Административен съд, но подчерта, че съдът все пак ще се помещава там. Причината е, че има решение на стария Общински съвет за предоставяне на сградата на Министерство на правосъдието. Преди месец и половина обаче председателят на съда Георги Петров е поискал безвъзмездно прехвърляне на собствеността, тъй като магистратите искат да надстрояват още един етаж. За целта вече е готов и работен проект, който е глътнал над 1,5 млн. лева.

Общината е една, а министерствата много, каза Петко Атанасов и уточни, че кметската управа иска да преговаря за реципрочното ползване или прехвърляне на имоти с една работна група от правителството, а не с представители на всяко отделно министерство. По информация на Дарик обаче общината няма да получи сградата на бившия армейски щаб, тъй като там ще бъде настанена регионалната структура на ДАНС.