От АПСК успокоиха: Приватизация на ВМЗ-Сопот на този етап няма да има
От АПСК успокоиха: Приватизация на ВМЗ-Сопот на този етап няма да има / dariknews.bg/архив

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АСПК) не е предвидила осъществяването на приватизационна процедура за продажбата на „ВМЗ“ ЕАЗ, нито през тази година, нито през следващата 2017 година. Това съобщиха за Дарик от АСПК по повод появилото се недоволство отстрана на Синдикати за готвена приватизация.

"Работниците във ВМЗ бяха притеснени от публикации в медиите за готвена приватизация. Затова обявявихме, че имаме готовност ако някой реши от завод да прави цех, всички 3300 човека да излезем на пътя", заяви пред Дарик лидерът на КТ "Подкрепа" във ВМЗ Димитър Атанасов.

От своя страна, АСПК заяви официално позицята си по темата:

„С решението на Министерски съвет от 19 юни 2013 бе одобрен мащабен план за преструктурирането на ВМЗ, с цел стабилизиране и финансово оздравяване на дружеството. През януари тази година Министерството на икономиката ни уведоми, че този прозес ще продължи още 2 години“.

От Агенцията уточняват, че за да започне приватизация на дружеството на първо място тя трябва да съгласува тези си действия с министъра на икономиката, а впоследствие и с Надзорния съвет на АПСК, който трябва да одобри Плана за работа на АПСК за съответната година с включените в него дружества за приватизация.

В заключение от Агенцията са категорични, че при реализацията на всяка една своя процедура тя се е водила от принципите на прозрачност, равнопоставеност и диалогичност с всички страни засегнати в процеса на раздържавяване.