Общината на съд, за неизпълнение на договора за паяците?
Общината на съд, за неизпълнение на договора за паяците? / снимка : dariknews.bg/ архив
Титюков за паяците
70909
Титюков за паяците
Държиков за паяците
Кутинчев за паяците
  • Титюков за паяците
  • Държиков за паяците
  • Кутинчев за паяците

„Консорциум „Паркинги и гаражи” ДЗЗД обмисля да заведе дело срещу община Пловдив, заради неизпълнение на договора за „паяците“, подписан в последните дни на миналия мандат. Това съобщи в предаването Дарик кафе един от представителите на „консорциума“ Николай Кутинчев. „Всичко зависи от това, как ще протекат преговорите между нас, защото има и варианти да търсим извънсъдебно или друг вид споразумение“, допълни той.

По думите му по договор в града трябва да работят минимум 6 „паяка“, а от местната администрация осигуряват персонал за едва 4.

Това е и една от причините, поради която дружеството не плаща на общината полагаемите по договор 30% от прихода от репатриране, разкри още Кутинчев. Според представителя на „консорциума“ има и други нарушения, които обаче отказа да коментира.

Договорът, подписан на 27-ми октомври 2011-та година, между община Пловдив и „Консорциум „Паркинги и гаражи” за „паяците“, е неизгоден за местната администрация, но не е незаконен. Това заяви в интервю за Дарик радио ресорният зам.-кмет Александър Държиков.

По думите му заложените в клаузите 30% от месечния приход на фирмата, които се полагат на общината, не стигат да покрият разходите, дори за заплати на 9-мата служители, които администрацията осигурява за извършване на дейността.

Той обясни, че след изтичането на договора, той няма да бъде подновяван, а общината ще закупи свои „паяци“. „Визията на общината е репатрирането да бъде услуга в полза на гражданите, а не в стопанска дейност за печелене на пари“, каза още зам.-кметът.

По темата със собственика на “паяците” в Пловдив трябва да уточним, че т.нар. Консорциум “Паркинги и гаражи- Пловдив” е регистрирано дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), а не консорциум по смисъла на Търговския закон, както смятат повечето пловдивчани, вкл. представители на общинската администрация и журналисти.  За да се регистрира едно ДЗЗД, е необходим единствено нотариално заверен договор за съвместна дейност, 15 лева такса в регистър БУЛСТАТ, и лична карта на този, който регистрира дружеството. Дружеството по ЗЗД не трябва да се регистрира и в Търговския регистър като новосъздаденo. Като цяло учредяването му отнема не повече от седмица.

Зачестяват случаите когато лица - физически или юридически се обединяват в дръжества по Закона за задълженията и договорите за постигането на определена цел, коментират адвокати. Това е практика особено при изпълнение на определена публична услуга за конкретен период. T.н. консорциуми по Търговския закон, реално се образуват със същото предназначение, но са доста по неизгодни в сравнение с ДЗЗД, защото се регистрират като търговски дружества, а те се прекратяват по определен нормативен ред, който не е много по-приятен за съдружници в даден бизнес. Друг е въпросът, че при възлагане на обществени поръчки, eдно от условие за фирмите, участващи в процедурата е, да са регистрирани именно като търговско дружество, и на практика с ДЗЗД не може да се сключват такива договори.

В случая с пловдивския консорциум се изплозва хитрия начин да се заобиколи закона и т.нар Консорциум всъщност не е консорциум, а дружество, регистрирано по ЗЗД. Проверка на Дарик радио установи, че дори и представители на общинската администрация не знаят това, че реално думата консорциум само фигурира в общото наименование на дружеството, без самото то да е регистрирано като такова, по смисъла на Търговския закон.

Договорът на Община Пловдив със собствениците на “паяците” е сключен, дни преди датата на местните избори през 2011г. . Под него стои подписа на бившия шеф на ОП “Охрана и сигнализация” Александър Стайков. Преди време Стайков обясни, че няма вина за договора, тъй като е получил заповед, подписана лично от Славчо Атанасов, която го задължава да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за тези паяци. Зам.-кметът Георги Титюков, който е изпълнявал длъжността кмет по време на предизборната кампания на Славчо Атанасов, пък е съгласувал условията и документацията в конкурса.

Понеже не е търговско дружество (ТД) по смисъла на Търговския закон (ТР), ДЗЗД трябва само да публикува Годишния си финансов отчет в Интернет.

Според публикувания Годишен финансов отчет за 2011 година, ДЗЗД “Консорциум Паркинги и гаражи-Пловдив” е с касова наличност едва 5 000лв., а финансовата 2012г приключва само с 21 000лв. печалба. Това показва, че средномесечната печалба на “консорциума” с паяците в Пловдив е малко повече от една кметска заплата.