Областният разпореди извънредна проверка на складове с взривни вещества
Областният разпореди извънредна проверка на складове с взривни вещества / netinfo
Областният управител на Пловдив Тодор Петков разпореди извънредна проверка на складовете за съхранение на взривоопасни вещества на територията на областта след инцидента в Челопечене. Комисията, председателствана от началника на отдел “Управление при кризи” Димитър Янев, в която влизат и полицейски инспектори, трябва да приключи работа до утре, каза Петков.

Ще се проверява кой и при какъв режим охранява халетата, спазват ли се инструкциите за безопасност, на какъв период се правят инвентаризации

Той отказа да посочи колко са военните складове в Пловдивско с мотив, че информацията е класифицирана. Началникът на областната дирекция “Гражданска защита” Атанас Атанасов заяви, че служителите му нямат достъп до териториите на военните складове, за чиято безопасност отговаря МО.

Трите склада с боеприпаси в околностите на Пловдив се охраняват от военни наряди и до тях нямат достъп цивилни организации или частни фирми, потвърди и зам.- кметът Димитър Цветков.

Най-големият военен склад в региона обаче е на около 3 км югозападно от Карлово. Командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Кольо Милев категорично отказа да разговаря за режима на съхранение и да коментира дали бригадата има и други халета с взривни вещества.

Експерти обаче коментираха, че има голяма разлика между съхранението на стари боеприпаси, каквито се взривиха край Челопечене и на нови, които се инвентаризират всеки месец като негодните се унищожават.