Дарик архив
Дарик архив / netinfo
Поредица от нови кражби на кабели от трафопостове, регистрира полицията в Смолян. В рамките на месец, общо девет съоръжения на електроразпределителна компания в региона са станали обект на посегателства, като щетите са за хиляди левове. Последните сигнали за кражби са от вчера, като в тях се съобщава за откраднати над 220 метра меден проводник от трафопостовете - "Старата баня" и „Трандевица 2“, намиращи се в Смолян.

Според запознати, кражбите са дело на специалисти, които не са случайни хора. Те успяват да отмъкнат кабелите, така че системата на електроразпределителна компания да не отчете кражбата, а за нея се разбира едва, когато се натовари системата. Подобни посегателства на съоръжения на EVN в Смолян имаше и през миналата година, отново през летните месеци, когато консумацията на електроенергия е значително по-малка.

Полицията задържа крадци в трафопост в землището на Кочериново

За 2016 г. щетите от кражбите от трафопостовете в Смолянска област, са в размер на над 30 хиляди лева, според данни на EVN България. Според тях, крадат се метали и кабели, които се продават. "

Спипаха крадци в Старозагорско

"Това е и една от причините за авариите в мрежата и хора от цял квартал например да останат без ток. Първоначално за кражбата не може да се разбере, чак след като се получи натоварване на трансформатора вследствие на тези кражби, токът спира. Крадците действат организирано", смятат още от EVN България.