Най-скъпата българска марка зад бронирани стъкла в панаира
Най-скъпата българска марка зад бронирани стъкла в панаира / netinfo
30000 ценни марки съдържат 50-те колекции, които са представени на Националната филателна изложба, която бе открита днес в Панаира.

През ноември сбирките ще бъдат изложени в Цюрих, където ще останат 2-3 месеца, за да покажем на Европа какво са подготвили нашите колекционери, съобщи заместник-министърът на отбраната Спас Панчев, който е председател на Съюза на българските филателисти. В националната изложба, посветена на 100-годишнината от Независимостта на България и 115 г. от създаването на първото българско филателно дружество в Пловдив, участват клубове от 35 града.

В куб от бронирано стъкло е експонирана най-рядката и най-скъпа българска марка – „Обърнатата конница”. Според каталозите, оценката й е 10000 евро, но на пазара цената й стигна 25000 евро, заяви собственикът на униката Спас Панчев. С него България е известна по света, от наличните 30 екземпляра само няколко са в страната, но никой от притежателите им не ги продава. На марката е пресъздадена картина от Ярослав Вешин, изобразяваща цар Фердинанд и князете Борис и Кирил на коне по време на маневри. При отпечатването е допусната грешка и фигурите са обърнати на 180 градуса, откъдето идва и названието „Обърнатата конница”.

Национална среща за размяна на марки ще се проведе в рамките на изложбата на 18 октомври. Тогава журито ще обяви и победителите в конкурса, чиито експонати ще се оценяват по 27 критерия. Сред съпътстващите събития на проявата е и конкурсът за детски проекти за марки като отличените ще бъдат издадени на пощенски карти.

.

35 държави са потвърдили участие в Европейската филателна изложба, чийто домакин догодина ще е България. С логото на предстоящия европейски форум е специалното издание от 2 марки, които бяха пуснати в обращение при откриването на Националната филателна изложба. На тях са изобразени първият автомобил „Ферари” от 1952 г. и един съвременен модел.