Надзорниците взеха взетото решение за “Градски транспорт”
Надзорниците взеха взетото решение за “Градски транспорт” / netinfo

Пловдивската общинска агенция за приватизация отлага за неопределено време предявявянето на неустойката за неизпълнени инвестиции в “Градски транспорт”. Това предизвестено решение, договорено след политически совалки между управляващите от ГЕРБ и ВМРО и БСП, чийто общински съветник е купувачът Ангел Батаклиев, бе гласувано от Надзорния съвет на агенция на рекордно кратко заседание, продължило едва 20-ина минути. “Против” е била единствено председателката на Надзорния съвет Дани Каназирева, а Иванка Кисьова, експерт в Общинския съвет се е въздържала.

Надзорниците обаче не са отменили решението си за констатираното неизпълнение на приватизационния договор и налагането на санкция за това. На въпрос на Дарик дали в тази ситуация отказът за неопределено време да се претендира плащането на глобата, не прави уязвими членовете на НС пред прокуратурата Каназирева/ГЕРБ/ отговори с лаконично “да”. Заместник-председателят Слави Георгиев /ВМРО/, който свика днешното заседание пък заяви, че не би било редно контролният орган на приватизацията да работи под натиск на прокуратурата, но подчерта, че такъв към момента не е налице. Надзорниците са отвърлили с гласуване алтернативното предложение за произнасяне на Общинския съвет по налагането на неустойката.

Вещите лица, които изчисляват точния размер на 20-те процента санкция, които ще се начисляват заради плащането на лизинга на 60-те нови рейса от приватизираното дружество, вместо от купувача му, ще бъдат готови с експертизата до 10-ина дни. Глобата обаче няма да бъде предявявана на Батаклиев за доброволно плащане в определения с предишно решение на надзора 25-дневен срок.

На ново заседание през септември надзорниците трябва да разгледат експертизата и да решат дали да пратят след това казуса в Общинския съвет или директно да предприемат стъпки за събирането на неустойката, както е записано в приватизационния договор. Това означава, че тази част от възела “Градски транспорт” ще се разплете най-рано през ноември, ако до тогава няма други промени.

Това решение отново не ми дава спокойствие и гаранции пред банките да инвестирам в закупуването на нови тролеи, коментира Батаклиев. Според него през септември, когато въпросът отново ще се разглежда, едва ли ще има голямо придвижване по делото за несъстоятелност на “Градски транспорт”, където интересите на кретиторите влизат в противоречие с приватизационните ангажименти. Купувачът отново определи неотмененото решение на надзора за начисляване на неустойка като “инсинуация и внушение”, че не си е изпълнил задълженията.