Над 35 селища в областта без ток и вода, 3 групи туристи блокирани в хижи
Над 35 селища в областта без ток и вода, 3 групи туристи блокирани в хижи / netinfo

Хиляди абонати на EVN в центъра на Пловдив и десетки селища в Пловдивско са без ток заради аварирали през нощта и сутринта ел. съоражения. 15 от 20-те села на община Родопи са без ток от 3 часа през нощта заради аварлирал далекопрововод, съобщи кметът Йордан Шишков. Пет са селата без захранване в “Марица”, токът спира на 2 пъти и в гр. Съединение. От 6, 30 ч сутринта без ток  са гр. Раковски и 6-те села от общината. В Първомайско е възстановено захранването на 8 от 13-те села, които бяха без ток, след като общината нае техника от частни фирми да подпомогне екипите на ел. копанията. В повечето от селищата без ток няма и вода заради спирането на помпите. В Пловдив от сутринта без ток са в Коматево, кв. Беломорски, част от Съдийския квартал и района около църквата “Света Петка” в центъра. Над 20 аварийни екипа работят по отстраняването на авариите в кабелите средно напрежение, казаха от пресцентъра на ЕVN, без да се ангажират със срокове.

100 души са блокирани във вилната зона около хижа Бряновщица от 40-сантиметров сняг, други 20 – в х. “Върховръх”, съобщи кметът на “Родопи” Йордан Шишков. Тежки верижни машини са изпратени да разчистват 16-километровото трасе над Брестовица към блокираните виладжии и пътя към Върховръх. До вечерта се очаква да бъдат свалени и 50-те души от хижа "Сини връх" над с. Новаково, сред които има и ученици, каза кметът на Първомай Ангел Папазов.

В община Родопи без ток повече от 8 часа са Ягодово, Крумово, Брестник, Брани поле, Белащица, Марково, Първенец, Ситово, Лилково, Бойково, Дедево, Извор, Брестовица, Злати трап, Кадиево.

Заради скъсан далекопровод от 7, 30 ч няма захранване и в 5 села от община Марица – Трилистник, Скутаре, Рогош, Калековец, Войводиново. В община Калояново захранване няма само в Главатар. В Първомайско без ток към този час остават кв. Любеново, Виница, Татарево, Караджалово и още едно селище, в които се очаква авариите да бъдат отстранени до вечерта.