чужденци
чужденци / Дарик Добрич
Между 5000 и 10 000 ще са работниците от чужбина, които ще бъдат наети за летния сезон в България. Това заяви в Пампорово зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Според нея, тези назначения са най-бързото решение на проблема с недостига на туристически кадри. Ирена Георгиева предполага, че чуждестранните кадри за изпълнителски персонал за летния туристически сезон ще бъдат предимно от Украйна и Молдова, съдейки по данните, които споделят работодателите. В Министерството на туризма има идея да се създаде център за квалификация и преквалификация на кадри, което да реши въпроса в по-перспективен план.
 
„Имаме амбиция да създадем предпоставки за по-перспективно решаване на проблема, предизвикателството е да си създадем тези кадри, а бизнесът да ги направи заинтересувани да работят за него“, смята Ирена Георгиева.
 
Прогнозите за летния туристически сезон са за възможен ръст между 3 и 7%. Според Георгиева, очакванията за летния сезон са оптимистични, а при благоприятно стечение на обстоятелствата е възможно ръстът да достигне 10%. Зам.- министърът присъства на проведената в Пампорово Генерална асамблея на международната организация на ски учители Interski (Интерски).
 
Зимният сезон е много успешен, 19.6% е отчетеният ръст спрямо миналата година по отношение на туристическите посещения, посочи Ирена Георгиева. По думите й приключилият зимен сезон е най-силният за периода след като сме страна-член на ЕС.
 
Прогнозите за ръст при летните дестинации се основават на данните за договорените полети до летищата Варна, Бургас и София. Има ръст от почти всички дестинации, които са наши генериращи пазари, допълни Георгиева. Ранните записвания също потвърждават очакванията за увеличение, към месец май висококатегорийните хотели са били почти напълно резервирани.