Мечката, която разкъса животни в Калофер, остава на свобода
Мечката, която разкъса животни в Калофер, остава на свобода / снимка: dariknews.bg
Мечката, която разкъса животни в Калофер, остава на свобода
74724
Мечката, която разкъса животни в Калофер, остава на свобода
  • Мечката, която разкъса животни в Калофер, остава на свобода

Стръвницата, която разкъса домашни животни в Калоферския балкан, няма да бъде отстреляна. Това е решила комисия от представители на екологичното и земеделското министерства, която преди дни посетила местата на инцидентите.

Според специалистите нямало достатъчно доказателства, че мечка е разкъсала животните в балкана. При огледа на място не били открити никакви следи от хищника,  нямало и второ нападение през последните дни. Затова комисията реши стръвницата да остане на свобода.

Няма и как да има следи от нападенията, след като скоро валяха проливни дъждове, коментира пред Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов. Същевременно когато комисия състави протокол за щетите на пострадалите стопани, описаха, че животните са нападнати от мечка. Един от пострадалите стопани - Николай Бичев, е видял с очите си хищника, допълни той.

Румен Стоянов също е сред потърпевшите – наскоро мечка разкъса крава, собственост на сина му. Общо 7 овце на Николай Бичев бяха удушени и изядени от стръвница, която нападна кошарата му 2 пъти в рамките на 10-тина дни. Преди това мечка уби 5 кончета и на друг стопанин.

„Аз не съм привърженик на убийството, но можеше да упоят мечката и да я заселят в парка в Белица, където няма да напада домашни животни. Сега всички в Калофер треперим кога стръвницата ще нападне отново“, коментира кметът.